Picture
Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012.
                 'Μηχανισμός των Αντικυθήρων;
O Συνδεσμός μας στα πλαίσια των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων κάθε χρόνο επισκέπτεται και ένα Μουσείο εντός της περιοχής Αθηνών και Πειραιώς. Την φετινή χρονιά το έναυσμα μας το έδωσε η τόσο διαφημισμένη έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και των ευρημάτων του Ναυαγίου. Μαζευτήκαμε αρκετοί και σαν ομάδα περιπλανηθήκαμε σόλες τις αίθουσες του Εθνικού μας Μουσείου,μέχρι να βρεθούμε στην κυρίως αίθουσα που είχε αφιαιρωθεί στα εκθέματα του Ναυαγίου.

Κατά την διάρκεια της περιπλάνησης σε μιά αίθουσα μείναμε εκστατικοί μπροστά σένα άγαλμα δύο μέτρων ψηλό, του Θεού Ερμή,
που με το δεξί του χέρι κρατούσε ενα κριάρι από τα κέρατα καθησμένο υποτακτικά στα πίσω πόδια, και κολητά στο δεξί πόδι του Ερμού.Ο Θεός παριστάνεται γυμνός με μια χλαμύδα που πέφτει ανάλαφρη από τον αριστερό του ώμο και φορά στο κεφάλι πέτασσο ( είδος καπέλου).Το έργο αυτό είναι του 2ου μ.Χ. αιώνα είναι φιαγμένο από Πεντελικό μάρμαρο και είναι αντίγραφο παλαιοτέρου πρότυπου έργου του 5ου π.Χ. αιώνα Αποδίδεται δε στον γλύπτη Ναυκύδη της σχολής του Πολυκλείτου.Ενα άγαλμα άψογο από αισθητικής πλευράς πολύ καλά σωσμένο μπορώ να πώ, γιατί τα περισσότερα σώζονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση.Το άγαλμα αυτό ήταν από την Τροιζήνα, από τον τόπο μας.Μια χαρά και υπερηφάνια μας συνέτρεξε, σαν να το είχαμε ή φιάξει ή τόχαμε ανακαλύψει εμείς.Το κοιτούσαμε και το ξανακοιτούσαμε μην πιστεύοντας ότι κάτι που είχε βρεθεί στον τόπο μας είχε τόσο περίοπτη θέση στο Εθνικό μας Μουσείο.
Μετά περάσαμε στην αίθουσα των ευρημάτων του Ναυαγίου .Ο χώρος  επιβλητικός σκοτεινός σχεδόν, με αντάυγιες γαλάζιου φωτός, σου έδινε την εντύπωση πως έβλεπες βυθό.
Δεν ήξερες τι να πρωτοδείς και τι να πρωτοθαυμάσεις. Το έφηβο των Αντικυθήρων,που η ομορφιά του το στήσιμο του σωματός του η έκφραση του, σου έδιναν την εντύπωση πως θα σου μιλήσει ή όπως είχε τεταμένο το χέρι,θα σε αγγίξει για να γυρίσεις να τον ακούσεις που κάτι σου λέει.....        Τα χρυσά κοσμήματα που η τέχνη τους ανυπέρβλητη ανά τους αιώνες συναγωνίζονται τα σημερινά που υποβοηθούμενα κατασκευαστικά από υψηλής απόδοσης και πιστότητας μηχανήματα και τα αφήνουν πίσω ,Να θαυμάσουμε τα ενώτια (σκουλαρίκια) διακοσμημένα με πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους,που στην αποληγή τους κρέμονται ερωτιδείς όχι μεγαλύτεροι από ένα εκατοστό και που κρατούν κάποιο μουσικό όργανο !!! Βάλτε με το νού τις διαστάσεις τους και τουλάχιστον εγώ δεν μπορώ να φανταστώ τι χέρια έφιαχναν αυτά τα αντικείμενα της μικρογλυπτικής. Μετά σταθήκαμε μπροστά σε γυάλινα σκεύη, σαν τα σημερινά μπώλ.Γυαλί έγχρωμο,σκαλιστό με εξωγκώματα σαν μικρά πιασίματα, με παραστάσεις, και αυτά που εμένα τουλάχιστον μου τράβηξαν την προσοχή ήταν δυό που ήταν διακοσμημένα με πολύχρωμα ένθετα σχέδια που σου θύμιζαν έντονα μωσαίκό.Υπέροχα !!!! ή δεν μπορώ να βρώ λέξη για να τα περιγράψω.
Και τώρα μπροστά στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Με πρώτη ματιά δεν βλέπεις τίποτα που να σε τραβήξει.Σκύβοντας όμως για να δείς καλλίτερα ξεχωρίζεις ένα σωρό μικρά μικρά πραγματάκια, και στο κυρίως τμήμα του και στα θραύσματα .Πρόκειται για ένα είδος μετεωρολογικού οργάνου αστρολάβου, με πλήθος οδοντωτών τροχών που έφταναν τους 30 με μεταλλικές πλάκες με πυκνή γραφή αστρονομικού περιεχομένου,που είχαν οδηγίες χρήσεως.Υπήρχε Αιγυπτιακό ημερολόγιο,γραμμένο με ελληνικούς χαρακτήρες,που έχει 12 μήνες με τριάντα μέρες τον μήνα συν πέντε μέρες 365 ενός έτους.Εσωτερικά υπήρχε δακτύλιος με τον Ζωδιακό Κύκλο.Αλλοι δακτύλιοι σχημάτιζαν ημερολόγιο 19 ετών βασισμένο στον κύκλο του Μέτωνος.Υπήρχε δίσκος που προσδιοριζόντουσαν οι ημερομηνίες των Ολυμπιακών αγώνων και που ονομάζεται τώρα Ολυμπιακός δίσκος, ημερολόγιο 18 ετών που έδινε με ακρίβεια τις κινήσεις του Ηλίου και τις Σελήνης  και τις εκλείψεις τους.Και μπορώ να απαριθμίσω πάμπολλες χρήσεις ακόμα ,τις οποίες ο ξεναγός με αυταπάρνηση μας εξηγούσε, πάνω από μιά ώρα.
Ας συνοψίσουμε όμως .Αυτό που είχαμε μπροστά μας ήταν ένας υπολογιστής.Ηταν ένας φορητός υπολογιστής εξειδικευμένος στην Αστρονομία.  Μάλιστα ήταν σε πλαίσιο ξύλινο τοποθετημένος, το αποδεικνύει εύρημα από τμήμα ξύλου σε κάποιο θραύσμα,το οποίο είχε δυό οπές για καρφιά πράγμα που αποδεικνύει ότι στεραιωνόταν στην θήκη του.
Γεμάτοι με εκατοντάδες εικόνες και ίσου αριθμού πληροφορίες ,βγήκαμε από τις αίθουσες του Εθνικού μας Μουσείου και προχωρήσαμε προς το μικρό του πωλητήριο όπου πήραμε κάποιο αναμνηστικό μόνο και μόνο για μιά περισσότερη συνεισφορά.Κατόπιν βγήκαμε στο αίθριο όπου πήραμε καφέ για λίγη κουβέντα και ανταλλαγή απόψεων.Η κουβέντα ξέφυγε από τα όσα είδαμε, αλλά σε ίδιους πολιτιστικούς ατροπούς,κρατώντας μέσα μας, επτασφράγιστες τις γλυκές εντυπώσεις,αναπάυλα στις σκληρές καθημερινές αντιξοότητες.

Comments are closed.