Picture
Ο Παλιός μας Πόρος 2013, έκθεση φωτογραφιών από το παρελθόν του Νησιού μας.

Με επιτυχία διεξήχθη για μια ακόμη φορά η έκθεση παλαιών φωτογραφιών, με θέμα τον παλιό Πόρο.Την εκθεσή μας επισκέφθηκαν γύρω στα 1800 άτομα,αριθμός ρεκόρ για έκθεση στον Πόρο.


 
Picture
Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 βραβεύτηκε στην Μεγ.Βρεττανία ενα εξαιρετικό μέλος της κοινωνίας μας και Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Τροιζηνίων κος Αντώνης Βιρβίλης.
Ο κος Βιρβίλης υπέγραψε ως διακεκριμένος Φιλοτελιστής και παράγων του Διεθνούς Φιλοτελισμού, στην Δέλτο Διαπρεπών Φιλοτελιστών RDP, Roll of Distinguished Philαtelist.
Η τιμή είναι εξαιρετική αν αναλογιστεί κανείς, ότι ειναι ο δεύτερος Ελληνας που απολαμβάνει αυτής της τιμής,από συστάσεως αυτού του θεσμού.


 
Τσικνοπέμπτη σήμερα μια Πέμπτη διαφορετική από τις άλλες,που γιορτάζει, που χαίρεται και που διασκεδάζει.Ευκαιρία να θυμηθούμε τι κάναμε στο νησί μας ,τα πιό παλιά χρόνια.Ως γνωστόν δεν έχουμε στον Πόρο καθαρά ατόφια Ποριώτικα έθιμα αλλά κάτι από Πελοπόννησο κάτι από Μικρά Ασία και λίγα από Κρήτη.Αυτά τα έφεραν στο νησί μας όσοι Ποριώτες έλκουν την καταγωγή τους από αυτά τα μέρη,και τα ενσωμάτωσαν στα ήδη υπάρχοντα. 

 
Picture
Το Σάββατο που μας πέρασε είχαμε τον Αποκριάτικο Χορό μας τον "Χορό της Λεμονιάς" όπως τον βρήκαμε να ονομάζεται,από πάρα πολλά χρόνια πρίν.

Εγινε στο Ξενοδοχείο Πάρκ στην Αθήνα,σε έναν χώρο πολύ όμορφο ανάλογο του τι ζητάμε πιά, για τα μέλη μας.
Χώρος ωραία διακοσμημένος, ήρεμος, με πολύ καλό φαγητό και εξαιρετικό σέρβις.


 
Ο Σύνδεσμος Τροιζηνίων το Σάββατο 12 Ιανουαρίου του 2013  έκανε μια μονοήμερη εκδρομή στην Πολύδροσο Βοιωτίας ένα μικρό χωριό στην πίσω μεριά του Παρνασσού.Οπως και πέρυσι αποφασίσαμε να κόψουμε την πρωτοχρονιάτικη πίττα μας στην μονοήμερη εκδρομή αφού πετυχημένα είχαμε κάνει το ίδιο στην εκδρομή του Λαυρίου
Στο δρόμο για τον τελικό προορισμό μας επισκεφτήκαμε τον Ορχομενό ειδικά τον αρχαιολογικό του χώρο.Το ενδιαφέρον μας πήγαζε από το ότι υπήρχαν στην αρχαιότητα δεσμοί ισχυροί μεταξύ του Ορχομενού και της δικής μας Καλαυρίας, οι οποίες ήταν σε μιά πανίσχυρη Αμφικτυονία που ιδρύθηκε στα τέλη της Μυκηναϊκής εποχής.
Η Αμφικτυονία της Καλαυρίας με έδρα της τον Ναό του Ποσειδώνα απαρτιζόταν από επτά πόλεις.Την Ερμιόνη ,την Αίγινα, την Επίδαυρο, την Αθήνα , τις Πρασιές (Κυνουρίας) τον Ορχομενό και την Καλαυρία.Ο Ορχομενός των Μινύων,ήταν πολύ πλούσια πόλη στην αρχαιότητα και πιθανόν να ήταν και οικονομικός αιματοδότης στην κυριολεξία στο Μαντείο που υπήρχε στην αρχαία Καλαυρία και ήταν ισχυρότερο του Μαντείου των Δελφών μιας και ο Θεός Ποσειδώνας ήταν ο προστάτης του.

 
Picture
Επίσκεψη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012.
                 'Μηχανισμός των Αντικυθήρων;
O Συνδεσμός μας στα πλαίσια των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων κάθε χρόνο επισκέπτεται και ένα Μουσείο εντός της περιοχής Αθηνών και Πειραιώς. Την φετινή χρονιά το έναυσμα μας το έδωσε η τόσο διαφημισμένη έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και των ευρημάτων του Ναυαγίου. Μαζευτήκαμε αρκετοί και σαν ομάδα περιπλανηθήκαμε σόλες τις αίθουσες του Εθνικού μας Μουσείου,μέχρι να βρεθούμε στην κυρίως αίθουσα που είχε αφιαιρωθεί στα εκθέματα του Ναυαγίου.


 
Picture
Το καλοκαίρι που πέρασε και μάλιστα στις αρχές Αυγούστου, ο Σύνδεσμός μας πραγματοποίησε έκθεση παλαιών φωτογραφιών του νησιού μας.Η έκθεση είχε μεγάλη επιτυχία ομολογουμένως μια και σε διάστημα 5 ημερών προσήλθαν πάνω από 750 άτομα.

Την ημέρα των εγκαινίων παρευρέθησαν οι  κ.Στρατηγός Δήμαρχος Πόρου και ο κ.Σαμπάνης Δήμαρχος Τροιζήναςκαι αρκετοί Δημοτικοί σύμβουλοι..Πλήθος φίλων Ποριωτών μας τίμησαν με την παρουσία τους

Η ανάγκη να ανασύρουμε από ιδιωτικές συλλογές  παλιές φωτογραφίες του νησιού μας ήταν επιβεβλημένη, από την στιγμή που σκεφθήκαμε ότι έπρεπε να συμμετάσχουμε στα πολιτιστικά δρώμενα αυτού του καλοκαιριού, έστω με μιά εκδήλωση.Και φυσικά δεν ήταν κάτι εύκολο. Επρεπε οι φωτογραφίες να διαλεχθούν, οι πιό καλές να ανατυπωθούν, για να μπορέσουν να εκτεθούν.